Een eerbetoon aan onze voorouders

Eerbetoon aan onze voorouders

Goedenavond dames en heren, beste vrienden, welkom op het arts & crafts symposium!

We danken de Koninklijke Letterkundige Vereniging Club Falligan, beheerders van dit prachtige 18e eeuwse rococo herenhuis, en natuurlijk Francis Maere. Door hen kunnen wij in dit uniek kader elkaar ontmoeten. Bedankt voor uw gastvrijheid Francis!

Beste mensen, wie hier de laatste vier muziek nummers heeft gehoord zit al in de sfeer van de avond én van het boek 'de Sartorialist'. U hoorde muziek uit de spannende en voortreffelijk gekostumeerde serie Peaky Blinders. U hoorde natuurlijk Nick Cave met zijn 'red right hand'. En u zag misschien in uw herinneringen inspecteurs Crockett en Tubbs flaneren aan de kust van Miami of zag u iconische wagens over het scherm glijden? De Ferrari Daytona en vervolgens de witte Ferrari Testarossa spider. En als laatste, Claude François; dikwijls gekleed in kostuums van de Parijse maitre-tailleurs Cifonelli en Camps de Luca.

Beste vrienden, Xavier en ik willen jullie bedanken om er vanavond bij te zijn. Dit jaar over een maand zou ons vader Thiery 75 geworden zijn. Helaas hebben wij bijna 10 jaar geleden afscheid moeten nemen. We gedenken hem en al onze familieleden die ons stimuleerden op vlak van elegantie en vakmanschap.

Tijdens de corona periode werden we allemaal ondergedompeld in een ongekend sociaal experiment zonder voorgaande in de recente geschiedenis. We ondervonden aan de lijve wat een gebrek aan menselijk contact met ons doet. Maar we leerden ook de schoonheid van de natuur te herwaarderen.

Vanwaar de naam Arts & Crafts Symposium? U moet weten dat onder impuls van William Morris en John Ruskin eind negentiende eeuw een beweging begon onder de naam arts & crafts. Vooral William Morris wou de wereld béter maken. Hij wou dat eerst gaan doen als Anglicaans priester, en hij liet zich ook inspireren door de natuur. Op rondreis door Frankrijk werd hij getroffen door de schoonheid en het vakmanschap van de Franse kathedralen, waarop hij besloot de wereld niet met religie, maar via kunst en vakmanschap te veranderen. De idee van Morris en Ruskin was dat onder druk van de nieuwe technieken van de industriële revolutie, mensen ontworteld geraken, vervreemd van hun werk én van wat het betekent mens te zijn. Morris was niet perse gekant tegen machines maar hij wou wel dat de mens meester bleef over die machines.

U ziet ongetwijfeld het verband met onze tijden. De opmars van de techniek lijkt niet te stoppen, meer en meer geraken we zelfs fysiek verbonden met allerlei apparaten. Ambacht en vakmanschap, "trage" beroepen, die gaan volgens onze familiale bedrijfsfilosofie gepaard met kennis, fierheid en respect. Die trage beroepen lijken ondertussen te worden verdrongen door de belofte van almacht en ongekende voordelen die uitgaat van nieuwe technieken. Maar nieuwe technieken stellen impliciet steeds luider de vraag wat het betekent om méns te zijn. Wie zich dat afvraagt kan volgens ons antwoorden vinden in waar vakmanschap.

Persoonlijk, en dat heb ik ook aan mijn familie te danken, heb ik waarschijnlijk al een leven lang mijn oog getraind op het herkennen van schoonheid en elegantie. Ik kon er dan ook niet langer stil over blijven en zette me aan het schrijven over mijn passies. Ik liet elegantie, vakmanschap, filosofie, cultuur, kunst, geschiedenis en kleding versmelten in een boek. Steven Theunis en Martijn Dentant van Armée de Verre zorgden voor de vormgeving, en Fieke Van der Gucht deed redactie op de tekst. Door hen, mag ik met fierheid zeggen, werd het een prachtig boek.

Naast fierheid is er ook veel dankbaarheid. Zonder de openheid en het vertrouwen van Aravinda, Francis, Laura, Louis, Ludovic, Simon, Kristof en Xavier en Olivier zou het boek niet de ode aan elegantie en vakmanschap geworden zijn die het nu is. U hoort het dit boek is een echte co-creatie, het is niet mìjn maar òns boek, bedankt allemaal!

Beste mensen, er steekt zo veel in het boek dat we de hoofdtittel laten ondersteunen door twee ondertitels. Eerst de hoofdtitel, de sartorialist. Het woord sartorius staat in Latijn voor iemand die herstel- en oplapwerk uitvoert, meer specifiek een kleermaker. Afgeleid van de term sartor is sartorialisme: een humanistisch geörienteerde levenshouding die uitgaat van respect en empathie voor onze medemens. Een sartorialist poogt dat respect en die empathie te uiten met kleding en gedrag. En daarmee is de ondertitel 'Gentleman in de 21e eeuw' meteen verklaard. En het boek probeert u inderdaad te gidsen naar de wereld van elegantie, vakmanschap en savoir-vivre.

Een sartorialist denkt iets meer dan gemiddeld na over wat hij of zij aantrekt. Wie zichzelf waardeert, mag ook expressie geven aan zichzelf. Vrouwen zijn daar doorgaans beter in dan mannen. En daarmee kom ik op een heikel punt: "Mannen!", studies tonen aan dat meer dan drie kwart van de vrouwelijke partners zich gedurende een vol jaar van iets significants wil onthouden - uw fantasie mag invullen wat dat dan wel mag zijn - in ruil voor een iets meer elegante of stijlrijkere man. Winkeliers stellen dan weer vast dat mannen soms hun partner erop uit sturen om kleren voor hen te kopen. Ik laat aan u over of we deze vaststellingen ludiek dan wel dramatisch moeten noemen. Maar geen nood in het boek vind u tips om drama's te vermijden.

Beste mensen, ik ben een kind van mijn familie en mijn wortels zijn vooral verbonden met de driehoek Deinze, Astene en Leerne. Het rode baantje, de Oude Leie, Maaigemdijk, Vosselaere Put, het kasteel en Domein van Ooidonck. Een streek met een prachtige natuur die mensen kan inspireren en rust brengen. Het is niet verwonderlijk dat deze ook heel wat kunstenaar-craftsmen hebben aangetrokken. Bij wie kon ik daarover beter te rade gaan dan bij Kunstkenner Francis Maere. Ook over hem zal u kunnen lezen in mijn boek. En u kan uiteraard vanavond nog uw leven verrijken met de aankoop van het boek, en ik hou me beschikbaar voor presentaties voor clubs, bedrijven en andere genootschappen. U weet me te contacteren

Het boek zou voor mij ook al geslaagd zijn als een van onze huidige jongeren er een stimulans in zou vinden om zijn of haar passie voor elegenatie en vakmanschap na te streven. Dan is het nu hoog tijd om anderen aan het woord te laten, Graag uw applaus voor Francis Maere en Xavier Nijs!